Lastikler, petrol ve türevlerinden elde edilir. Plastik ambalajlar, kimyasal yapılarına göre Polietilentetraltalat (PET), Polietilen (PE), Polivinilklorür (PVC), Polipropilen (PP), Polistren (PS) olarak adlandırılır.
Genellikle su, meşrubat ve yağ şişelerinin ambalajlanmasında kullanılan PET, geri dönüştürülerek sentetik elyaf ve dolgu malzemesi haline gelir. Tekstil ve mobilya sektöründe kullanılır.
Deterjan kutusu, temizlik malzemesi kabı, şampuan şişesi gibi pek çok ambalaj PE’den üretilir. PE’nin geri dönüşümünden yine bu malzemeler elde edilir.
Su, sıvı deterjan, sağlık ve kozmetik ürünlerinin ambalajlan PVC’den imal edilir. PVC’nin geri dönüşümünden, su boruları, zemin kaplama ve çeşitli inşaat dolgu malzemeleri üretilir.
Deterjan kutularının kapakları, margarin kapları gibi ambalajların üretiminde kullanılan PP, geri dönüşümünden kırtasiye malzemeleri, sentetik halı tabanı gibi ürünler elde edilir.
Yoğurt ve margarin ambalajlarının üretiminde kullanılan PS, geri kazanıldığında yalıtım malzemesi, mutfak gereçleri ve çeşitli levhalar üretilebilmektedir.